Συνέντευξη του υπ. Δημάρχου Άρη Κρεμμύδα στην εφημερίδα "Πόλης Όραμα"

Έγινε γνωστό ότι στην επιτροπή αξιολόγησης υποψηφίων δημάρχων του ΠΑΣΟΚ, στην οποία κληθήκατε, καλέσατε το ΠΑΣΟΚ να μη δώσει χρίσμα ούτε σε σας ούτε στον κ. Ευθυμίου.
Σε ό,τι τουλάχιστον σας αφορά γιατί αρνηθήκατε το χρίσμα?

Από την πρώτη στιγμή, από τις 5 Ιουλίου που έγινε και η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, διατύπωσα δύο πολιτικές αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται η παράταξή μας : η πολυσυλλεκτικότητα και η δημοκρατική έκφραση των τοπικών κοινωνιών.

Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ειδικά με την εφαρμογή του Καλλικράτη, είμαι πεισμένος ότι δημοτικές παρατάξεις και δημοτικές αρχές πρέπει να συλλέγουν το πιο άξιο, το πιο εργατικό, το πιο έντιμο ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να παράγουν και να υλοποιούν έργο. Και αυτοί οι άνθρωποι, είναι αλαζονικό, αλλά και λανθασμένο να πιστεύουμε ότι βρίσκονται σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται μέσα στην κοινωνία. Η δημοτική μας κίνηση ΄΄ Πολίτες Μπροστά ΄΄ είναι ένας καθαρά νέος αυτοδιοικητικός συνδυασμός πολιτών από όλους τους πολιτικούς χώρους, που βγαίνει μέσα από τις τοπικές κοινωνίες και είναι αυστηρά προσανατολισμένος στην επόμενη ημέρα και στους ανθρώπους του νέου μας Δήμου.

Από την άλλη δημοκρατική έκφραση της κοινωνίας των πολιτών σημαίνει ότι μέσα από τη ζωή, μέσα από τη δράση αναδεικνύονται τα πολιτικά σχήματα που έχει ανάγκη η ίδια η κοινωνία. Είμαστε απολύτως αντίθετοι, σε αυτή τη διαδικασία του τοπικού μεγαλόκοσμου, να παρεμβαίνουν οι κομματικοί μικρόκοσμοι και τα μικροκομματικά συμφέροντα.

Διαφωνούμε ευθέως και με γενναιότητα και με όσους κουβαλούν τις κομματικές ταυτότητες για να υποστηρίξουν την ύπαρξή τους, την προσφορά τους, το όραμά τους, αλλά και με τα χρίσματα που δίδονται από κλειστούς ΄΄θαλάμους΄΄ εξουσίας.

Αυτό υποστήριξα από την πρώτη στιγμή, αυτό υποστήριξα και στο ΠΑΣΟΚ. Ήρθε η ώρα τα κόμματα να στηρίξουν τις αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών και όχι οι τοπικές κοινωνίες τις αποφάσεις των κομμάτων.

Είστε μέλος του ΠΑΣΟΚ. Τι απαντάτε σε όσους σας χαρακτηρίσουν στο μέλλον αντάρτη ή διασπαστή ?

Βαρείς χαρακτηρισμοί ο ένας με θετικό ιστορικό πρόσημο, ο άλλος με το πλέον αρνητικό. Αλλά στη δική μας περίπτωση δεν ισχύει κανείς από τους δυο και αυτή είναι και η άποψη του ΠΑΣΟΚ.

Θα ίσχυε πιθανώς εάν σκεφτόμαστε μόνο με όρους σκληρής κομματικότητας. Στις δημοτικές εκλογές όμως σκεφτόμαστε με γνώμονα την τοπική κοινωνία, άρα δεν υπάρχουν αντάρτες και διασπαστές, αλλά εκφραστές των τάσεών της, των απόψεών της.

Αυτό άλλωστε είναι και ο ορισμός της δημοκρατίας : η δυνατότητα να μπορείς να εκφράζεσαι και να εκφράζεις, χωρίς να ποινικοποιείται από κανένα κομματικό διευθυντήριο αυτή η διαδικασία.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα του μη χρίσματος από το ΠΑΣΟΚ ?

Δεν το αντιλαμβάνομαι με τον τρόπο που το θέσατε. Η πολιτική δεν είναι λογιστική. Κι εμείς δεν έχουμε τη λογική του πέντε πάνω, πέντε κάτω. Εμείς χαράξαμε έναν ανεξάρτητο δρόμο με έντιμες και ξεκάθαρες επιλογές.
Σημαντικό σημείο στη διαδικασία προς τις εκλογές είναι η προσπάθειά μας να απελευθερώσουμε δυνάμεις από χαρακώματα και τεχνητές διαχωριστικές γραμμές, ώστε να αναδείξουμε τα πραγματικά ζητήματα, τα κυρίαρχα θέματα του νέου Δήμου. Αυτό θα είναι κέρδος για το νέο Δήμο.

Θέλω όμως με ένταση να υπογραμμίσω την τεράστια ανάγκη η επόμενη δημοτική αρχή να είναι ανεξάρτητη και πολιτικά αυτόνομη. Είμαστε σε μια οικονομική συγκυρία ακραία επιθετική, είμαστε σε μια αυτοδιοικητική συγκυρία που με την εφαρμογή του Καλλικράτη, οι νέοι δήμοι χρειάζονται πόρους και χρηματοδοτικές ροές.

Η δημοτικές αρχές δεν πρέπει να αποτελούν το μακρύ χέρι των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης στους δήμους. Οι δημοτικές αρχές πρέπει αφενός να μην επιτρέψουν να μετακυλιστεί το χρέος του κράτους στις πλάτες των δήμων και των δημοτών, αφετέρου πρέπει να είναι διεκδικητικές, ακόμη και συγκρουσιακές εάν χρειαστεί. Και ένα είναι σίγουρο, διεκδίκηση και σύγκρουση δεν επιχειρείς εκεί όπου χρωστάς τα πολιτικά γραμμάτια της ύπαρξής σου.

Συνομιλείτε με την Αριστερά;

Καταρχήν από την πολυσυλλεκτική παράταξή μας δεν θα μπορούσε να λείπει η Αριστερά. Έχω αγωνιστεί και θα αγωνίζομαι γι’αυτό. Έχω μια πάγια πολιτική θέση, όσο τα θέματα της φτώχειας είναι ανοιχτά, τα κέρδη μπαίνουν πάνω από τους ανθρώπους, όσο δημόσια αγαθά και περιβάλλον υπονομεύονται, όσο μνημόνια προγράφουν τις ζωές των πολλών και των αδυνάτων, οι συνομιλίες με την Αριστερά πρέπει να καταλήγουν και σε πολιτικές συναντήσεις.

Παλαιότερα είχατε στιγματίσει τη στάση του απερχόμενου Δημάρχου κ. Παπαντώνη σε σχέση με τη στήριξη που παρείχε στον κ. Ευθυμίου. Ως Δήμαρχος δεν έχει αυτό το δικαίωμα;

Σαφέστατα, όπως κάθε πολίτης άλλωστε. Ως δήμαρχος όμως έχει και δύο απαράβατες υποχρεώσεις και απέναντι στην κοινωνία και απέναντι στην παράταξη. Να περιφρουρεί τις διαδικασίες αφενός και να φροντίζει για την ομαλή μετάβαση στην ΄΄ μετα – Παπαντώνη ΄΄ εποχή από την άλλη. Ο κ. Παπαντώνης μετέτρεψε και τις διαδικασίες ανάδειξης υποψηφίου δημάρχου και τη μετάβαση σε δαχτυλίδι. Σε εκ των προτέρων διαδοχή.

Αυτό δε τιμά ούτε την κοινωνία, αλλά ούτε και την παράταξη. Μόνο φόβο δείχνει, ο οποίος στην πράξη μετατρέπεται σε πολιτική αλαζονεία.

Με τον κ. Ευθυμίου βρίσκεστε στον ίδιο πολιτικό χώρο και υπήρξατε πολλά χρόνια συνεργάτες στην ίδια παράταξη. Η ουσία της διαφοροποίησής σας είναι προσωπική ή πολιτική ? 

Με τον κ. Ευθυμίου υπήρξαμε στην ίδια παράταξη, για το χρονικό διάστημα εκείνο κατά το οποίο θεωρούσα ότι ο Δήμαρχος παρήγαγε έργο χρήσιμο για την πόλη. Η τελευταία τετραετία όμως συνοδεύτηκε από φαινόμενα παρακμής, αδράνειας, εγκατάλειψης και καθεστωτισμού. Τότε αρνούμενος να υποταγώ σε λογικές μικροσυμφέροντος, σε λογικές προσωπικών σκοπιμοτήτων και πολιτικού υπολογισμού, δε δίστασα να παραιτηθώ.

Έχω λοιπόν τη θέση ότι οι άνθρωποι παράγουν τις πολιτικές, οι άνθρωποι τις εφαρμόζουν και οι άνθρωποι λογοδοτούν για αυτές. Με αυτήν την έννοια η διαφορά μας με τον κ. Ευθυμίου είναι άκρως πολιτική, αλλά και προσωπική στο βαθμό που η πολιτική μας συμπεριφορά και η πολιτική μας νοοτροπία είναι μέρος της προσωπικότητάς μας.

Υπάρχει μια διάχυτη άποψη ότι όλοι σας θητεύσατε δίπλα σε μια πολύ ισχυρή προσωπικότητα, τον κ. Παπαντώνη, ως δεύτερα βιολιά. Κάποιοι στη πολιτική είναι προορισμένοι για πρώτα βιολιά και κάποιοι άλλοι για δεύτερα. Εσείς που κατατάσσετε τον εαυτό σας;

Αυτό το μονοκρατορικό μοντέλο διοίκησης είναι ένα μοντέλο διοίκησης που αναπτύχθηκε και στο Μοσχάτο. Γεννήθηκε άλλες εποχές, υπηρέτησε άλλες αναγκαιότητες και σαφώς άλλα μεγέθη. Σήμερα η κλίμακα είναι πολύ μεγαλύτερη, οι απαιτήσεις σύνθετες, οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες πολλαπλάσιες.

Η αντίληψη περί πρώτου και δεύτερου βιολιού, περί ηγεμόνων και παρατρεχάμενων ανήκει στο παρελθόν, μαζί με αυτούς που την παρήγαγαν αλλά και την υπηρέτησαν έως τέλους.

Για μας, για την παράταξή μας, ο δήμος είναι σα μια μεγάλη ορχήστρα όπου ο καθένας έχει τον επιχειρησιακό του ρόλο και ο μαέστρος τον επιτελικό. Εμείς με αυτόν τον τρόπο θα λειτουργήσουμε, με αποκεντρωμένες αρμοδιότητες και εξουσίες, με έλεγχο από τους πολίτες και λογοδοσία προς τους πολίτες, με διακριτούς ρόλους και κυρίως προσανατολισμένοι και αποφασισμένοι να οδηγήσουμε το Δήμο μας σε δρόμους δημιουργικούς, με απόλυτο σεβασμό στις ιδιαιτερότητες, τις προτεραιότητες,τα επιμέρους χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της κάθε περιοχής του Δήμου μας.

Δηλαδή δεν υπάρχουν στον συνδυασμό σας νούμερο 1 και νούμερο 2, αρχηγοί και υπαρχηγοί με ενισχυμένο ρόλο;

Και λοχαγοί και μισθοφόροι... Αστειεύομαι. Αυτά είναι κακόγουστα επικοινωνιακά τεχνάσματα, τα οποία συνήθως επιστρατεύονται από κάποιους όταν δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν πολιτικά και επί του περιεχομένου.

Όλοι μου οι συνεργάτες, και από το Μοσχάτο και από τον Ταύρο είναι πολύτιμοι σύμμαχοι σε αυτόν το δύσκολο αγώνα. Η δουλειά μας είναι απολύτως συλλογική, έχει στόχο συγκεκριμένο, όπως και ο συνδυασμός μας έχει συγκεκριμένη δομή. Λειτουργία δημοκρατική και ξεκάθαρη δομή και ιεραρχία που δίνει στον καθένα ρόλο, θέση, αρμοδιότητες και ευθύνες απολύτως διακριτές.

Είμαστε πολιτικός οργανισμός και όχι στρατός. Κι αν κάποιοι έχουν μάθει να αναγνωρίζουν τη δύναμη μόνο μέσα από δομές σκληρές, από στάσεις ηγεμονικές, από συμπεριφορές αυταρχικές, εμείς δείχνουμε στην πράξη ότι υπάρχει και άλλος δρόμος. Τον ανοίξαμε, καλό θα ήταν για την πολιτική ζωή του τόπου, να τον ακολουθήσουν και άλλοι.

Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου. Ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα;

Εν αρχή ην οι πολίτες. Θα ξεκινήσω λοιπόν από το μεγάλο στοίχημα που αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου μας. Είναι γνωστό ότι οι δημότες μας πλήττονται βάναυσα από τις κυβερνητικές επιλογές. Μισθοί και συντάξεις που υπέστησαν δραματικές περικοπές, ακρίβεια και ύφεση, ανεργία και καμία αναπτυξιακή προοπτική συνθέτουν ένα τοπίο ζοφερό για τα επόμενα χρόνια.

Υποχρέωση δική μας είναι η διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής, η δημιουργία δομών κοινωνικής στήριξης και ταυτόχρονα η τόνωση της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας στο δήμο μας. Και αυτά δεν είναι λόγια, όπως συνηθίζουν διάφοροι να λένε.

Είναι δεσμεύσεις που τις επεξεργαζόμαστε στο πρόγραμμά μας, είναι ο πυλώνας της πολιτικής μας. Δεν είναι πολύς ο καιρός, που οι Ενεργοί Πολίτες του Μοσχάτου κατάφεραν αυτό που η δημοτική αρχή ούτε καν είχε σκεφτεί, γιατί δεν είχε την ανησυχία και την πολιτική βούληση, την εκπτωτική κάρτα των νέων Μοσχάτου.

Και το όραμα σας για το νέο Δήμο ?

Ο νέος Δήμος πρέπει άμεσα να αποκτήσει ταυτότητα, να υπερβεί παλιά και στρεβλά αναπτυξιακά δόγματα, να απαλλαγεί από λογικές αποσπασματικές και πρόχειρες, να απεγκλωβιστεί από πρακτικές διαχειριστικές και εφήμερες.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ προκύπτει αδιαμφισβήτητη η ανάγκη να καταστρώσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα εδράζεται στην χωροταξία, θα εδράζεται σε ένα σύνολο ενεργειών, σε ένα ενιαίο συντονισμό όλων των πεδίων: της πολεοδομίας, της διαμόρφωσης και επέκτασης των συγκοινωνιακών δικτύων, της προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, της ενίσχυσης των κοινωνικών δομών και της προστασίας της κοινωνικής συνοχής από την οικονομική κρίση , της αντιμετώπισης της παιδείας, της υγείας, του αθλητισμού και του πολιτισμού ως κοινωνικά αγαθά, της απόδοσης του Ελαιώνα, των Σφαγείων και της παραλίας Μοσχάτου στους πολίτες. Μια εικόνα έχουμε στο μυαλό μας για αυτήν την περιοχή, την εικόνα που απεικονίζει και το λογότυπό μας. Γαλάζιο ( παραλία Μοσχάτου ) με το πράσινο ( Ελαιώνας ) σε ευθεία σύνδεση, σε ανοικτή και ελεύθερη πρόσβαση για όλους τους πολίτες. Είναι δέσμευση . Είναι πολιτική βούληση. Είναι τοπική και υπερτοπική αναγκαιότητα.

Μια τελευταία ερώτηση. Έχετε οικοδομήσει πολύ σοβαρές συμμαχίες στον Ταύρο. Με το Μοσχάτο τί γίνεται?

Καταρχήν η οικοδόμηση των συμμαχιών στον Ταύρο, με αυτά ακριβώς τα πολιτικά χαρακτηριστικά υπήρξε μείζον ζήτημα στρατηγικής για μας. Και αυτό γιατί εκτιμούμε ισότιμα και τις δύο περιοχές. Δεν πάσχουμε από κανένα ηγεμονισμό, ώστε να δουλεύουμε με δύο ταχύτητες, η μεγάλη στο Μοσχάτο, η αργή στον Ταύρο.

Στο Μοσχάτο έχουμε μία αποδεδειγμένη δύναμη. Πέραν του γεγονότος ότι μόνον εγώ προσωπικά εξελέγην πρώτος δημοτικός σύμβουλος, έχουμε στο ψηφοδέλτιό μας, στην παράταξή μας, ανθρώπους άξιους, αιρετούς και μη, από όλους τους πολιτικούς χώρους, απολύτως αντιπροσωπευτικούς ηλικιακά, φυλετικά, επαγγελματικά.

Έχουμε μια σοβαρή και σημαντική δύναμη προερχόμενη μέσα από την κοινωνία και όχι από μηχανισμούς. Οι μηχανισμοί, ξέρετε, προσθέτουν τις δυνάμεις τους, ενώ η κοινωνία μπορεί και τις πολλαπλασιάζει.

κ. Κρεμμύδα σας ευχαριστώ πολύ και σας εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνεται.

Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ που μου δώσατε την ευκαιρία να επικοινωνήσω με τους αναγνώστες σας.